Beställ din kartposter, perfekt som julklapp, börja nu! - DESIGNA DIN EGEN KARTPOSTER - Mapify by Artiks
 

Designa din egen poster - Mapify by Artiks

Komplett guide för att köpa och hänga väggkonst

Har du en tråkig vägg i ditt hem som bara skriker “Ge mig uppmärksamhet!”? Vill du göra om den och låta den representera din stil, men har ingen aning om var du ska börja. Då har du kommit helt rätt. Här är vår kompletta guide för hur du kan piffa upp just den där väggen genom att skapa unika galleriväggar.

FÖRE:

EFTER:

Var börjar jag? 

Förbered väggen

Innan du överhuvudtaget påbörjar något så måste du välja en vägg. Du måste även vara säker på att väggen tål att dekoreras, innan du börjar fylla den med posters, foton och inramningar.

Vad finns bakom färgen eller tapeten, det vill säga, är väggen gjord av betong, tegel, skivor av gips eller trä? När du vet vad väggen är gjord av så får du även en bättre ide om vilken typ av verktyg du behöver använda. Hammare och spik eller häftklammer, krokar eller dubbelsidig tejp.

Förarbetet av väggen är precis lika viktigt som layouten av din konst. Gör rent väggen eller måla den i en kontrastfärg.

Väggens storlek

Fundera på hur stor del av väggen du vill dekorera. Det hjälper dig att välja rätt storlek på ramar och posters. Bestäm dig även för vilken del av väggen du vill dekorera. Bara den mittersta? Bara den översta? Eller hela väggen? Vi erbjuder ett brett storlekssortiment av posters och ramar allt från 14x21 cm till 70x100 cm.

Färgskala

Välj en färgskala och håll dig sen till den. Posters och bilder ska kunna blandas utan problem och bör även passa ihop med din heminredning. Välj tryck och ramar som matchar dina möbler och helheten i ditt hem. Genom att välja en kompletterande färgskala gör du det inte bara lättare för dig själv att välja ut specifika bilder utan din väggdekoration kommer även att se mer sofistikerad och genomtänkt ut. Var dock inte rädd för att blanda lite!

Personlig stil och känsla

Att dekorera en hel vägg med bilder av blommor när du egentligen inte gillar blomstertryck kommer bara orsaka missnöje. Roa dig istället med att välja ut en stil eller ett särskilt uttryck som passar just dig.

Genom att välja lustiga bilder, som är tecknade, lekfulla och färgfulla så skapas en rolig atmosfär. Kanske är du en “man lever bara en gång” person; då skulle kanske foton av dig själv i kombination med inspirerande resecitat kunna fungera. Planerar du att skapa en gallerivägg i ditt sovrum så kan du välja något mer subtilt och romantiskt t.ex. svartvita tryck i kombination med några foton. Om du inreder ditt barns rum så fundera på att blanda våra typografiska tryck med posters på djur.

Botanisera i vårt stora utbud av tryck för att hitta inspiration. Hittar du posters som tilltalar ditt konstnärliga sinne, fortsätt då att välja liknande bilder att kombinera med.

5 Unika sätt att hänga din väggkonst

Kom ihåg att mäta och planera i förväg. Ha en grovskiss av layouten och gör lätta märken med en krita på väggen innan du börjar slå in spikar.

1. Från tak till golv - Gallerivägg

Designen av en gallerivägg börjar i vanliga fall genom att man utgår från mitten, inramningar placeras sedan runt den centrala punkten. Men varför inte prova på något djärvare och fräckare som att arrangera bilder från tak till golv. Låt inramningar och posters fylla upp vartenda hörn av ytan.

Dekorera din vägg med små ramar, 14-30 cm det kan skapa ett fantastiskt intryck för ögat. Du kan även välja större ramar, 40-100 cm, för en djärvare utformning. Onödigt att säga, men det finns faktiskt inga gränser. Att kombinera mindre och större inramade tryck, foto och bilder kan också vara tilldragande. Var inte heller rädd för att blanda bilder inramade med passepartout med bilder utan.

Eftersom en vägg, som är fylld med bilder kan bli lite väl stimulerande är det viktigt att du håller dig till att välja ramar med en enklare design. Vanligt är en enkel svart eller vit ram som låter fokus hamna på den bild du valt, istället för på ramen.

Känn dig fri att blanda väldigt livfulla bilder med mer minimalistiska. Hitta enstaka bilder med en neutral bakgrund såväl som text. Det kommer att skapa en balans mellan det livliga på väggen och övriga bilder du valt.

2. Integrera svävande vägghyllor

Ingenting ger mer liv åt en vägg än att komplettera med svävande vägghyllor. Hyllor ger dimension till vilken vägg som helst och ger dig extra utrymme för att placera prydnadsfigurer, krukväxter och bildramar.

Välj antingen en lång vertikal svävande hylla eller 2-3 kortare hyllor som placeras i linje med varandra eller asymmetriskt.

Välj bilder och ramar av alla möjliga former och storlekar och ställ dem på hyllan lutandes mot väggen. Häng lite mindre ramar mellan hyllorna och använd dig av lager på lager metoden för att skapa dimension och struktur.

Att lägga till bilder av växter i träramar kombinerat med krukväxter kan skapa en avslappnande och naturlig omgivning.

3. Blanda gammalt och nytt

Skapa en stilblandning genom att välja vintage bilder inramade i guld eller mörkt guld. Blanda gammaldags bilder med moderna abstrakta tryck eller posters.

Färgskalan som passar perfekt till detta är nyanser av guld, grönt och vitt. Bilder med hollywoodikoner från “the golden age” eller vintagefoton av familjemedlemmar kan ge dig en unik känsla av “gammalt-möter-nytt”.

Välj en stor guldram med den vintagebild som är din favorit och gör den till en central punkt på din gallerivägg. Sprid ut mindre ramar runt den stora och skapa en modern känsla.

4. Symmetrisk layout

Perfekt för någon som gillar raka linjer, geometriska former och organisation. Nyckeln till en symmetrisk layout är att mäta. Hitta väggens mittpunkt och arbeta utifrån den. Mät ut ett rutnät jämt över väggen för att skapa symmetriska block eller trianglar.

Köp ramar, posters och tryck i samma storlek, (helst större än 30x45 cm breda) och placera dem noggrant med jämna mellanrum. Den symmetriska layouten skapar en estetiskt skön look.

Välj ett specifikt ämne, det kan vara djur, abstrakt, jordglober, eller retro. Hitta bilder, som passar tillsammans inom samma ämnesområde. För att vara ännu stilrenare, så använd dig av en vit eller svart passepartout för att rama in dina bilder perfekt.

En symmetrisk look med matchande bilder är ett speciellt sätt att visa upp din personliga stil samt att skapa ett modernt boende.

5. Häng upp objekt och växter

Lägg undan måttbandet och börja experimentera. Placera posters på väggen med krokar och skapa en avspänd atmosfär. En variation av landskapstryck kombinerat med rogivande citat samt några polaroidbilder kommer att ge en avslappnad känsla.

Spänn upp en tråd av tvinnat jutegarn från en sida av väggen till den andra och häng upp bilder med hjälp av träklämmor. Häng upp fler posters antingen i en rak linje eller i zickzack.

Lägg till en variation av ljusslingor som du fäster runt dina posters krokar för att lysa upp väggen på kvällen. Sätt sedan lite gröna växter i glasbehållare och placera en bokhylla under samt en läsfåtölj.

Tar du dig tid att designa en layout genom att välja foton och olika tryck som kompletterar varandra skapar du en gallerivägg, som ger dig ett underbart resultat, vilket både du och dina gäster kan njuta av.

Guide för att hänga väggkonst